Saturday, May 11, 2013

Ambasada

Ovako, moj prvi post će početi nekako od sredine čitave fame oko programa work and travel. To je jedino iz razloga što sam nekako na sredini čitavog ovog procesa, a ako bude interesovanja kasnije ću dopuniti i sa koracima koji su prethodili ambasadi.



Dosta će vas plašiti sa ambasadom, što ljudi što su odbijeni, što agencija i razni forumi. Iskustva su svakako različita. Po mom mišljenju najbitinije je svakako biti opušten i svoj, donekle iskren i dobro pripremljan za sva pitanja koja bi vam službenik mogao postaviti.

Kada budete ulazili u ambasadu, uzeće vam mobilni i eventualno usb, takođe i sve što smatraju da treba :), zatim dolazite u čekaonicu gde će vam čuvar dati broj. Sa tim papirom koji se sastoji iz dva dela, na oba dela je vaš broj. Sa tim brojem prvo idete na jedan šalter gde će vas pitati za ime i prezime i sa kojom ste agencijom došli. Posle toga se vraćate u čekaonicu i čekate da vas službenik prozove na intervju.

Prva stvar na koju ću vam skrenuti pažnju je da je intervju na engleskom. To bi značilo da trebate da donekle vladate ovim jezikom, ako to nije slučaj savetovala bih vam da obnovite i uvežbavate pitanja, koja se načešće ponavljaju. Ovo vam govorim iz prostog razloga što sam bila u ambasadi dva dečka su odbijena jer nisu razumeli dosta prosta pitanja, i samim tim nisu mogli ni da odgovore tačno na njih. Službenici koliko sam ja videma (bar oni koji su bili prisutni tad) nemaju upečatljiv akcenat, prilično razgovetno i banalno, skoro sričući, postavljaju pitanja, zato nemojte da vas brine da li ćete ih razumeti, jer su velike šanse da hoćete :). Jedino što može da se desi je da nisu dovoljno blizu mikrofona, ali u tom slučaju ih samo zamolite da ponove pitanje: "Sorry, I didn't hear the question, can you repeat it, please", i najnormalnije nastavite razgovor.

Druga stvar koju treba da znate su zapravo pitanja. Ona se sastoje iz tri seta pitanja: Jedan je vezan za fakultet, drugi za mesto gde ćete raditi i šta ćete raditi, a treći set je vezan za vaša prava (tj. onaj papir što ste dobili u agenciji).

Posle svega ovoga uzece vam otiske prstiju. Ukoliko vam zadrže pasoš dobili ste vizu, a ukoliko vam vrate pasoš odbijeni ste i dobicete papir na kame piše zašto Ali ne mora da znači da je to pravi razlog, uglavnom napišu nešto prilično opšte. Konkurišite ponovo za vizu tek ako vam se od prošlog konkurisnja nešto promenilo u statusu (npr. imate više položenih ispita), jer u suprotnom su jako velike šanse da vas odbiju.

Srećno!!!!

P.S. Ovde možete pogledati najčešće postavljana pitanja u ambasadi.


No comments:

Post a Comment